Ha ugyanis ilyen készítmények kerülnek a legális ellátási láncba, annak súlyos következményei lennének, nemcsak egészségügyi szempontból. Azt is eláruljuk, Magyarországon mit kell tenniük emiatt a gyógyszeripar szereplőinek és hogy mindez mennyibe kerül.

Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogy mekkora kereslet van az illegális gyógyszerek iránt és hogy nemzetközi szinten közös szervezett akciókkal is harcolnak a kereskedelmük ellen a hatóságok. Az Európai Unió pedig új szintre lép a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben, az Európai Gyógyszer Ellenőrző Rendszer kiépítésével. A tét nem kicsi: a hamisított gyógyszerek összetevőik miatt komoly veszélyt jelentenek az állampolgárok egészségére.

Többfrontos harc

2013. január 2-án lépett hatályba az Európai Unióban a hamisított gyógyszerekről szóló irányelv. Az Európai Bizottság iránymutatásai alapján született meg az átfogó szabályozás, mivel a Bizottság akkori helyzetértékelése szerint aggasztóan növekszik az olyan gyógyszerek száma, amelyek azonosságuk, előtörténetük vagy eredetük tekintetében hamisítottak. Több oka lehet annak, hogy egyre az EU területén egyre inkább megjelentek:
  • Technikailag viszonylag egyszerű hamisítani a gyógyszerek külső és belső csomagolását. Ennek érdekében a tagállamok különböző biztonsági elemeket helyeztek el a gyógyszerek csomagolására, ebből fakadóan azonban a biztonsági kódjelölések nagyon szétaprózódtak, és nem egységesek. Az eltérő kódrendszerek pedig nem alkalmasak a hamisított gyógyszerek elleni hatékony küzdelemhez.
  • A hamisított termék az ellátási lánc számos pontján megjelenhet. Akár már a gyógyászati hatóanyag-előállítás szintjén, akár a nagykereskedelemben vagy akár a gyógyszertárakban, kórházakban. A készítmények ellátási lánca rendkívül összetett, és egy lánc épp csak annyira gyenge, amennyire a leggyengébb tagja - mutatott rá még egy 2008-as bizottsági anyag.
  • Az export céljából importált készítmények is csak nehezítik a helyzetet, mivel ezen a területen sincs egységes szintű szabályozás.
  • A harmadik országokból származó hatóanyagok ellenőrzése gyakran nehézkes, ezért is kell minden egyes szállítmányhoz írásbeli nyilatkozat az áru minőségéről.
  • A kikényszerítés fontossága: az illegális gyógyszerkereskedelem egyik visszatartó ereje lehet a kemény büntetés és szankcionálás.

Részletek: portfolio.hu/Kép: FreeImages