Miért jelentkezhet ilyenkor lehangoltság? Nos, ennek több dolog is állhat a hátterében. Például az, hogy hosszú időn át fokozott tempóban tengettük a mindennapjainkat. Ajándékvásárlás, szervezkedés, készülődés, különleges események soraza... Ebből a kellemes, vagy akár kellemetlen, de mindenképp izgalmakat tartogató hajszából nem mindig könnyű visszazökkenni, és alacsonyabb hőfokra váltani. Sokaknál az is lehetséges, hogy ebben a forgatagban egy időre félretették a gondjaikat-bajaikat, és a karácsony után újra szembesülnek vele - hiszen az a nehézségek nem oldódtak meg, csupán időszakosan háttérbe kerültek.

Szintén nehézséget okozhat, ha újra munkába kell állni a rég várt szabadság után, vagy ha újra egyedül maradunk, miután a családtagok egymásnak adták a kilincset a fenyőünnep alatt. Ha a munkahelyünkön több nap, vagy akár hét is kimaradt, akkor szomorúsággal, vagy bosszankodással tölthet el minket, hogy az elvégzendő feladatok is megvártak minket, sőt esetleg felhalmozódtak.

Érdemes tehát odafigyelni önmagunkra és a családtagjainkra ebben az időszakban. Sokan úgy vélik, az ünnepek alatt mindent megtettek szeretteikért, most már ideje, hogy visszatérjenek a feladataikhoz. De az egyedül élő családtagoknak ez a helyzet kiemelten nehéz lehet, sőt akár a gyerekek is szenvedhetnek a megváltozott figyelem mértékétől. Miközben szép lassan visszaállunk a megszokott napirendünkhöz, magunkhoz is legyünk kedvesek: ne várjunk túl sokat önmagunktól, próbáljunk minél többet megőrizni a karácsonyi fényből, kipihentségből, és ne engedjük, hogy a stressz maga alá gyűrjön bennünket.

(Forrás:gyogyszerszektor.hu;hajraegeszseg.hu/Fotó:twitter)